Ελαιόλαδο και γεύσεις
Η ελιά καρπός του δέντρου του ήλιου, του αέρα και των πετρωμάτων της μεσογειακής γης μας δίνει έναν σπάνιο και ανεκτίμητο θησαυρό, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.
Η μεγάλη αξία του ελαιολάδου, γνωστή από την αρχαιότητα, αναδεικνύεται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια μέσα από πλήθος επιστημονικών ερευνών που συσχετίζουν τις ιδιαίτερες διατροφικές συνήθειες των πληθυσμών της Μεσογείου με το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής στον κόσμο καθώς και με την μείωση εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνου, καρδιακών νοσημάτων και άλλων ασθενειών που σχετίζονται με τη διατροφή.Ο τρόπος που ο καθένας αντιλαμβάνεται τη γεύση καθώς και οι προτιμήσεις του είναι υπόθεση καθαρά προσωπική. Εμπλουτίζοντας τις γευστικές μας εμπειρίες (δοκιμάζοντας) διευρύνουμε τους ορίζοντες της γεύσης μας.Οι τέσσερις γεύσεις που γνωρίζουμε είναι:  η γλυκιά,η πικρή. η ξινή, η αλμυρή.Τρείς απο αυτές συναντάμε και στο ελαιόλαδο:

  • τη γλυκιά γεύση (φρουτώδης αίσθηση)
  • την ξινή γεύση (αίσθηση οξύτητας)
  • την πικρή γεύση (πικρή ή πικάντικη αίσθηση)
  • Το ελαιόλαδο ενσωματώνεται στη γεύση του φαγητού και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του είναι διακριτά στο σύνολό του όπως ακριβώς συμβαίνει με την προσθήκη καρυκευμάτω.
elGreek